Fuchs Kurkuma mletá 70 g
Kód: 9934A1010

Detailní popis produktu
Vychutnejte si lákavě zářivou barvu kurkumy ve vašich pokrmech. Původně se toto koření používalo jako barvivo na textil, nyní rozzáří každé kari. Rizoto, těstoviny nebo kuskus si také vychutnají její barvu a vůni s jemnými hořkými tóny. Naše kurkuma je pečlivě sklízena a zpracovávána s maximální péčí. Meleme ji ve vlastním mlýně v Německu, takže budete mít vždy novou inspiraci pro vaše pokrmy. Náš dlouholetý partner vám zaručí, že vždy získáte tu nejlepší kvalitu!
Tento produkt má následující vlastnosti:
Přírodní složky bez zvýrazňovačů chuti
Chuť: dřevitá, květinová, zelená
Recyklovatelný obal
Prémiová kvalita
Složení
Kurkuma
Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa) je tropická, až 1,5 metru vysoká bylina z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae) původem z jihovýchodní Asie (hlavně Indie). Dnes se pěstuje na Srí Lance, v Číně, Indonésii, Peru nebo na Jamajce. Jako koření se používají oddenky nazývané také "žlutý zázvor", které se vaří a po následném usušení se melou na prášek. Kurkuma obsahuje silici s charakteristickou ostrou vůní a jasně žluté barvivo zvané kurkumin. Jako žluté sušené oddenky nebo jako žlutý prášek byla kurkuma známa v Evropě už ve starověku. Z Indie a ze Srí Lanky ji tehdy dováželi arabští obchodníci. Ve středověku byla v Evropě známa pod jménem "indický šafrán". V té době byla používána spíše jako léčivo a barvivo látek a dřeva než jako koření. Pokud se používá k barvení potravin, označuje se kódem E100.
Kurkuma, díky obsahu kurkuminu, byla odpradávna používána ajurvédskou medicínou pro své protizánětlivé a antioxidační účinky a podporu kognitivních funkcí. Podpůrnou funkci má i při kolikách ledvin, jater a žlučníku. Zevně se ve formě zásypu aplikuje na nehojící se rány. Je hlavní složkou směsi "Zlaté mléko", které v ajurvédské medicíně slouží k podpoře cévního (napomáhá snižování cholesterolu i krevního cukru), trávicího a dýchacího systému.
Pro význačnou kořennou chuť a barvu se kurkuma používá do směsí kari nebo samostaně jako koření nejčastěji v pákistánské, indické, perské a thajské kuchyni při přípravě různých omáček. Přidává se do hořčice, používá se dále k přípravě tekutého koření - worcesterové omáčky. Používá se i k barvení másla, tuků, sýrů, těstovin, rýže i likérů. Vyrábí se z ní i škrobová moučka (arrowroot), která se používá k zahušťování rybích polévek.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Fuchs |
---|---|
EAN: | 4027900117467 |
Výrobce: | Fuchs GmbH & Co. KG, D-49021 Dissen |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.