Vitana Jalovec celý 18g
Kód: 4322

Detailní popis produktu
Jalovec má slabě hořkou pikantní chuť, která zanechává v ústech lehce palčivý pocit. Jako koření se používají zralé modro hnědé plody s příjemně pryskyřičnou vůní a hořkosladkým aroma. Vhodné jsou k výrobě alkoholických nápojů, ginu a borovičky. Jalovec je nejlepší v kombinaci s česnekem a aromatickými bylinkami, jako je majoránka a rozmarýn. Používá se především do marinád, k nakládání zvěřiny, na skopové, svíčkovou, do omáček a slaných nálevů. Vynikající „divokou” chuť dodá také guláši.
Použití v kuchyni: Jalovec má zajímavou chuť, se kterou se často setkáte ve Švédsku, Německu, Itálii a jižní Evropě, odkud pochází nejvíce aromatické bobule. Jalovec se používá k ochucení tmavé zvěřiny jako je jelení maso nebo divoké prase, ale stejně dobře se kombinuje s vepřovým masem (zejména s jablky a jablečným moštem). Vhodný je do mnoha zimních pokrmů, jako je oháňka či další dušené hovězí pokrmy. Přidává se do zvěřinových paštik, ale také se kombinuje s kaštanovými a ovocnými nádivkami a se zelím. Modro hnědé bobule se obvykle rozdrtí před přidáním do pokrmu, ale mohou být použity i celé, například do vývaru. Rozdrcením bobulí dochází k výraznému uvolnění chuti. Jalovec má poměrně silnou chuť, takže se doporučuje použít jen asi 6 až 8 bobulí najednou. Větvičky dodávají výraznou dřevitou chuť alkoholickému nápoji gin. Z bobulí se naopak vyrábí tradiční slovenský alkoholický nápoj borovička. Jalovec je nejlepší v kombinaci s česnekem a aromatickými bylinkami, jako je majoránka a rozmarýn. Používá se také do marinád, k nakládání zvěřiny, na skopové, svíčkovou, do omáček a slaných nálevů. Vynikající „divokou” chuť dodá i guláši. Ve Finsku se používá k výrobě tradičního piva Sahti.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Koření |
---|---|
EAN: | 8593837256037 |
Výrobce: | VITANA, a.s. Mělnická 133 277 32 Byšice |
Země původu: | Česká republika |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.